Korai pipacs, Meggy fajta
Virágzás, termékenyülés: középidőben nyíló virágai öntermékenyek.
Termőképesség: rendszeresen és bőven terem.
Érési ideje: június 12-15. körül érik, gyümölcse 2-3 hétig fán tartható.
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse közepesen nagy, átlagosan 21-22 mm átmérőjű, átlagos tömege 5 g körüli, mag-hús aránya 4,1-4,3% körüli. Alakja gömbölyű, a kocsány felől kissé nyomott. Héja világos élénk kárminpiros színű, közepesen vastag, rugalmas. Húsállománya közepesen kemény, lédús, finoman rostos, az érés előrehaladtával keményedő. Hússzíne fehér, a túlérés határán enyhén rózsaszín. Leve kissé rózsaszín, nem festő. Íze savanykás-édes kellemes meggyíz (ellentétben a Kecelkörnyéki “pipacs” típusú meggyekkel, és a Montmorency meggy fajtával, melyek kesernyés savanykásak, nyersfogyasztásra nem alkalmasak). Kocsánya középhosszú (átlag 37 mm), átlagosan 10-20 százalékban pálhaleveles. Éretten szárazon válik a kocsánytól, ekkor géppel is betakarítható.
Fa jellemzői: Fája középerős növésű, ritka, laza ágrendszerű, lapított gömb koronát nevel. Termését a rövid termőnyársakon és a középhosszú termővesszőkön hozza, ezért felkopaszodásra csak kis mértékben hajlamos.
Forrás: MKSZN