Elsanta, Eper Földieper fajta
Gyümölcs jellemzői:
nagytermésű, kiegyenlített narancspiros szín jellemzi, tompa kúp alakú gyümölcs, erősen fénylő, nagyon mutatós, húsa kiegyenlítetlenül világos narancspiros, kemény húsú, kellemes ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű eperpalánta március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
nagyon bőtermő, közepes vagy erős növekedésű, szétterülő gömb alakú, laza szerkezetű, közepes indatermelő, nem hajlamos az elaprósodásra, jól szállítható. Vízigényes növény, használjunk műtrágyát, lombtrágyát az eredmény érdekében.
Érési ideje:
korai érésű, sokáig szüretelhető, május végétől július elejéig hozza termését
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
a gyümölcsfák permetezésekor juttassunk a palántákra is belőle, 2 x egy évben, április elején és augusztusban megelőző jelleggel elkerülhetjük a kártevők elterjedését
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, leves, fagylalt
nagytermésű, kiegyenlített narancspiros szín jellemzi, tompa kúp alakú gyümölcs, erősen fénylő, nagyon mutatós, húsa kiegyenlítetlenül világos narancspiros, kemény húsú, kellemes ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű eperpalánta március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
nagyon bőtermő, közepes vagy erős növekedésű, szétterülő gömb alakú, laza szerkezetű, közepes indatermelő, nem hajlamos az elaprósodásra, jól szállítható. Vízigényes növény, használjunk műtrágyát, lombtrágyát az eredmény érdekében.
Érési ideje:
korai érésű, sokáig szüretelhető, május végétől július elejéig hozza termését
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
a gyümölcsfák permetezésekor juttassunk a palántákra is belőle, 2 x egy évben, április elején és augusztusban megelőző jelleggel elkerülhetjük a kártevők elterjedését
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, leves, fagylalt
Forrás: Molnár faiskola