Mutsu, Alma fajta
Termőképesség: Lassan, fokozatosan fordul termőre. Közepesen terem. Alternanciára nem hajlamos.
Érési ideje: Nyolc-tíz nappal a Golden Delicious után, általában október elején kell szüretelni, amikor a mélyzöld alapszíne világosabb tónusra vált, sárgás árnyalatot vesz fel. Nagyon érzékeny a szüret időpontjára. A túl korán szedett gyümölcsök ízetlenek és erősen foltosodnak. A megkésve, sárgán szedett gyümölcsök közvetlen friss fogyasztásra nem adnak jó minőséget, és a tárolhatóságuk is rossz.
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse nagy (230-300 g), megnyúlt kúp vagy csonka kúp alakú, jellegzetes paraszemölcsökkel. Zöld héja lassan sárgul be, fényes, kissé viaszos, nem perzselődik. Napégésre hajlamos. Húsa kemény. Íze fogyasztásra érett állapotban üde, kellemes, fűszeres, zamatos, harmonikus. Cukor/sav aránya igen kedvező.
Fa jellemzői: Fája erős növekedésű, a Golden Deliciousétól kb. 20 %-kal nagyobb. Koronája nagy, szétterülő. Lekötözés nélkül is nevelhető. Első hajtásai felfelé törők, vastagok. Erős növekedésének ellenére korán képes termést hozni.
Forrás: MKSZN